Historiek

Heb je zelf nog een verhaal, een anekdote, foto's, ... in verband met café In de Bareel of Anna Van De Mergel, laat het ons weten. Contacteer ons.

De naam van het café "In de Bareel" verwijst naar de bareel die vroeger op en neer werd gehaald aan de spoorweg die langs het café liep. De spoorweg werd in 1880 aangelegd om de mijnwerkers naar de Borinage te brengen. In 1963 werd de spoorlijn afgeschaft en in 1978 werd de oude spoorwegbedding tussen Zottegem en Opbrakel ingericht als wandel- en fietspad onder de naam "Het Mijnwerkerspad".

Hieronder de geschiedenis van het café en van Anna die het café meer dan 60 jaar heeft uitgebaat.

1905:

Toen was café In de Bareel er nog niet. Het huis links van de steenweg is het “routehuis” = huis van de bareelwachter. Het lag links van de spoorweglijn. De spoorweg is nu het wandelpad (mijnwerkerspad) richting Michelbeke.

1911: Volgens de aankoopakte dateert Café In de Bareel uit 1911.

Richard Van De Mergel en Eugenie Van Der Stichelen (ouders van Anna) verhuizen van Maria Oudenhove naar Nederbrakel waar ze de woning van Café In de Bareel bouwen (toen nog geen café).

Richard was voerman (met paard en kar) tezamen met zijn broers (de tchicken genoemd in Brakel). Het waren boomvoerders. Door toedoen van de vrouw van de Top Bronnen kreeg Richard werk als voerman van limonade. Zijn vrouw en zijn kinderen moesten thuis limonade verkopen en zo is het café ontstaan.

1914: Geboorte van Anna Van De Mergel als de jongste van een gezin van 10 kinderen

1932: Anna, vermoedelijk 18 jaar

1935: Anna (21 jaar) trouwt met Gerard Vanderhaegen (een protestant uit Horebeke). Het huwelijk bracht in beide families de nodige commotie mee.

1939: Café In de Bareel wordt geregistreerd op naam Gerard Vanderhaegen. Anna neemt het café van haar ouders over.

1940: Vluchtelingen passeren langs café In de Bareel.

Café In de Bareel - mei 1940

De foto dateert van mei 1940, tijdens de Duitse bezetting in Wereldoorlog II. Op de voorgrond zie je vluchtelingen en achter de kar zie je Café In de Bareel. Op de zijmuur is een grote reclame van de Top Bronnen geschilderd. Verder op de achtergrond zie je de barelen.

1943: Overlijden van Richard Van De Mergel, vader van Anna.

1950: café In de Bareel wordt overgedragen op naam van Anna zelf. Op de inschrijving staat als handelsnaam "In de Barrière bij Anna" en als aard van de handel: Café - boter - eiers.

1957: Overlijden van Eugenie Van Der Stichelen, de moeder van Anna.

Anna wil het café verder uitbaten, maar de familie beslist hier anders over. Anna en Gerard moeten verhuizen.

1960: Café In de Bareel wordt door de familie openbaar verkocht. Via een stroman kan Anna de woning terugkopen en verder het café uitbaten.

1968: Bestelling voor café In de Bareel. Bemerk de bak Carlsberg.

Anna aan het werk achter de toog. Anna was een grote, trotse, statige vrouw, die als het nodig was iemand bij de kraag vastpakte en buiten zette.

Anna samen met haar man Gerard achter de toog. Anna rookte en dronk graag Carlsberg. Ze zorgde er wel voor dat iemand van haar klanten haar een Carlsberg trakteerde!

Anna samen met haar man Gerard in de hoek van het café aan een tafel.

Gerard poseert aan de toog.

Jaren 80: Tot de vele klanten behoorden ook de werknemers van Top bronnen, die ook wel iets anders lusten dan water of limonade. Ze kwamen er hun middagpauze doorbrengen en kwamen er ook na het werk een pintje drinken. Tot op een dag in de jaren 80 de koer van de TOP bronnen werd afgesloten en de werknemers niet meer over de middag tot bij Anna mochten. Anna was daar helemaal niet mee opgezet en vanaf die dag kwam er geen drank van Top bronnen meer in haar café. Gerard kreeg van Anna de opdracht om de gevelreclame van Top Bronnen te overschilderen.

Anna Van de Mergel aan het werk in de toog van Café In de Bareel.

Café In de Bareel

Anna Van de Mergel achter de toog van Café In de Bareel.

1993: Voorkant van café In de Bareel

1993: Achterkant van café In de Bareel, met het buitentoilet en piscine.

1996: Overlijden van haar man Gerard. Gerard was destijds buschauffeur geweest en hij was een stille aanwezige in het café. Meestal zat hij in zijn zetel in het kamertje achter de toog.

1999: Anna viert haar 85ste verjaardag

2002: Anna stopt de uitbating van café In de Bareel.

Anna zelf heeft het café opengehouden tot 2002. Met de invoering van de euro werd het haar te moeilijk. Een pintje moest je op het laatst zelf al eens uit de kelder gaan halen of de pintjes stonden al klaar op de toog. Haar klokradio zorgde voor wat muziek.

Toen ze reeds wat verzorging nodig had, sliep Anna in de “beste” kamer naast het café. Ze verliet nooit haar kamer zonder dat de verpleegster haar lippen rood had gestift en haar mooi had opgemaakt.

2002: Anna gaat naar het rusthuis in Opbrakel. Wie het rusthuis bezocht in de tijd dat Anna er was, kon soms al van beneden horen in welke kamer Anna verbleef. Ze zorgde er voor de ambiance en in haar frigo stond altijd wel wat lekkers.

2006: Overlijden van Anna (91 jaar)

2007: Woning aangekocht. Start van de renovatie met behoud van het cafégedeelte.

2014: Café In de Bareel wordt opengesteld voor het project “Sporen in de tijd”

2015: Café In de Bareel wordt opengesteld op de Open Monumentendag

2016: Café In de Bareel wordt opengesteld op de Open Monumentendag. Bekijk de foto's.